top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

Един уикенд с Валери Божинов във Враца

История за осем литра вино, една клубна лютеница и много, ама много попръжни

Един врачанин хванал златната рибка:

- Първо желание - да умре на комшията кравата!

- Добре.

- Второ желание - да умре на другия комшия кравата!

- Добре.

- Трето желание - да умре и моята крава!

- Е, що и твоята, бе?

- Да няма откъде да си купят млеко.


С този виц, нищо чудно базиран на някой истински случай, ни посреща Каската, човекът, който се грижи за... всичко на стадион “Христо Ботев” във Враца. Поводът за северозападната ни визита е интервюто, което колегите от телевизията на ФИФА предстои да направят с Валери Божинов. В един момент идва ред и на истински важния въпрос към Валери: “Защо на човека, който току-що пусна пръскачките да поливат терена, му викат Каската всъщност?”.

“Каскааааа, що ти казват Каската, бе?”, крещи Божинов от трибуните, а от отсрещния край на стадиона следва мълниеносен отговор: “Де да знам, още от малък ме наричат така!”

В деня след интервюто с Валери на Ботев му предстои да играе срещу Дунав Русе и еуфорията сред местните фенове от завръщането на техния отбор на ремонтирания стадион “Христо Ботев” е осезаема като вкуса на врачански мискет. И като стана дума за вино, оказва се, че между феновете на Ботев и Дунав съществуват приятелски отношения, а вечната северняшка дружба може да бъде скрепена само по един начин – на маса. Представители на двата фенклуба ще се срещнат ден преди мача, а за целта домакините са осигурили осем литра вино за група от... осем русенци, като това е само welcome drink, казано на чист северозападен.

Удоволствието, че Ботев се завръща да домакинства на собствения си стадион, е двойно предвид факта, че до момента отборът трябваше да играе мачовете си в тила на врага – Монтана. “Много хора казаха, че няма да им стъпи кракът в Монтана, колкото и да искат да подкрепят Ботев на живо”, категорични са врачани. И веднага дават съвсем приятелски съвет към екипа на ФИФА, чието магазинно предаване се излъчва всяка седмица в над 150 страни по целия свят. “Кажи им на колегите да изключат микрофоните утре по време на мача, че ще чуят такива псувни, че свят ще им се извие. Нали знаеш, тук до десетата минута псуваме съперника и съдиите, но ако нашите не играят добре, скоро ги почваме и тях”, заканват се лютите врачани. И обещават най-специално отношение към халфа на Дунав Борислав Балджийски, бивш футболист на Монтана.

В деня на мача, който е във възможно най-ракиения час (12:15 ч. на обяд в неделя), около два часа преди първия съдийски сигнал пред стадиона започват да се разпъват скари, които да посрещнат подобаващо 6-те хиляди души, очаквани по трибуните. Особено разнообразен е феншопът на врачани, в който доброволка продава гордостта на местната хранително-вкусова промишленост, включваща олио, лютеница, шипков мармалад и тунквани вафли – всички те гордо носещи емблемата на Ботев върху етикетите си. Приходите отиват в касата на клуба (голямото бурканче лютеница струва 3 лв, ако се чудите), а абсолютната кулминация на местния мърчандайзинг са чашите с лика на играчите. Разбира се, тези с Валери Божинов са най-голяма атракция. И ако се чудите отново, струват по 6 лв. бройката и да, нашият екип също си купи една...

На самия мач феновете на домакините удържат на думата си – попръжните от трибуните са по-сочни от скарата, която се продава отвън пред стадиона, а до десетата минута микрофоните на ФИФА със сигурност вече са се изчервили от неудобство. Както повелява близо вековната традиция (Ботев е основан през 1921 г.), част от най-лютите закани са резервирани за съдията. В случая става дума за депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов, като “Eeeeй, гербаджията!” е едно от най-милите обръщения по негов адрес.

Симфонията от трибуните прераства в словесен залп в момента, в който Балджийски се показва от резервната скамейка и започва да загрява. Мачът завършва 1:0 в полза на Ботев и всички си тръгват доволни от стадиона. Най-голямата усмивка е на лицето на Божинов. Ден по-рано той се шегува с екипа на ФИФА, че ще се откаже от футбола само когато е играл за 20 различни отбора. Ботев е 15-ият. Кой знае, може пък да се задържи във Враца по-дълго от очакваното.

2,086 views

Comments


bottom of page