top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

Особености на занаята: спортен фотограф

Updated: Apr 7, 2019

Да снимаш България на три световни и за малко да те уцелят с чаша с урина в Рио – финландецът Юха Таминен е преживял всякакви моменти в кариерата си

Юха, разкажи ни малко повече за себе си. Как започна да се занимавиш със спортна фотография?

Не беше внезапен, а постепенен процес. Когато бях малък, ходех по конни състезания, баща ми притежаваше състезателни коне (във Финландия при този тип състезания конете теглят колесници). Но един ден се оказа, че достъпът на лица под 16 г. вече е забранен и нямаше как да продължа да ходя. По същото време всяка събота даваха английски футбол по финландската телевизия, дядо ми винаги гледаше мачове, постепенно покрай него се запалих и аз самият. Станах фен на Нотингам Форест – още докато те бяха във втора дивизия, преди Брайън Клъф да отиде там. Ходих доста пъти до Нотингам, за да ги гледам на живо, не за да снимам. Фотографията стана част от живота ми, когато започнах работа за лятото в местен финландски вестник през 1980 г. За първи път посетих Южна Америка в периода 1980-81 г., после ходих на световното в Испания през 1982 г. – просто като фен, не по работа. През 1983 г. се озовах отново в Южна Америка, този път вече с фотоапарат Canon и започнах да правя снимки по време на мачове, а малко след това – и да интервюирам футболисти.


Съвсем наскоро публикува в твоя Туитър профил уникални снимки от участието на България на световните финали през 1986 и 1998 г. Ти ли беше авторът на всички тях? И какъв е най-яркият ти спомен от мондиал, свързан с България?

Снимките на българските играчи от първенството в Мексико през 1986 г. ги направих в хотела на отбора преди първия мач срещу Италия. На този шампионат бях на три мача с участието на вашия тим. На световното в САЩ през 1994 г. снимах срещите на България с Гърция, Мексико, Германия, Италия и Швеция. Що се отнася до най-паметния миг, то това определено е голът на Йордан Лечков във вратата на Германия. Иначе посетих и двубоя ви с Парагвай от мондиала във Франция през 1998 г.


Кое е спортното събитие, на което си бил най-развълнуван?

Продължих да се занимавам основно с футбол до 2008 г., когато се завърнах във Финландия. Оттогава снимам различни събития, включително и ръгби мач между Финландия и България! Може би звучи странно, но сега единственият спорт, който следя по телевизията, е ръгби, много рядко гледам футбол. Писна ми от Блатер и компания, също и от ФИФА – Инфантино е просто поредният мошеник, същият е като Блатер! Иначе почти всички снимки, които публикувам в Туитър, са мои.


А можеш ли да ни покажеш кадърът, с който се гордееш най-много?

Няма снимка, за която да кажа, че е най-добрата в живота ми. Има различни, които харесвам, но със сигурност не мога да посоча само една.


Никак не е лесно да бъдеш спортен фотограф – всичко около теб се случва на много бързи обороти. Каква е тайната да уловиш най-добрия кадър от перфектния ъгъл?

Най-трудното на нашата професия е, че никога не си сигурен какво ще се случи. Затова трябва постоянно да си нащрек и да се надяваш на малко късмет – при нас няма втори шанс или повторения на ситуацията, както е по телевизията, всичко може да приключи за частица от секундата. Например, на световното в Мексико през 1986 г. бях на мача между Аржентина и Белгия. Оказа се, че на лентата ми е останало място само за още една снимка, когато Марадона получи топката... Нямаше време да сменям филма, затова проследих ситуацията и успях да запечатам точно момента, в който Марадона преодолява Пфаф за втория гол.


Много често вие, фотографите, се оказвате в центъра на събитията – в случаите, в които има ексцесии по трибуните, например. Страхувал ли си се за живота си някога?

О, доста пъти са ме удряли различни предмети, плюли са ме (случи се в Холандия с фенове на Аякс), а веднъж в Рио де Жанейро чаша с урина прелетя над мен, след като на терена избухна бой, а аз бях твърде близо до оградата! Винаги, когато фенове нахлуват на игрището, трябва да си пазиш техниката, защото в противен случай може да изчезне много лесно.


Коя е снимката, която си мечтаеш да направиш един ден?

С удоволствие бих снимал как Аржентина или Уелс печелят световното по ръгби!

119 views
bottom of page