top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

За една луда нощ в Солун

Updated: Apr 20, 2020

Гръцкият журналист Власис Камбанис за 34-годишното очакване ПАОК да стане шампион, черно-бялата лудост и краха на “футболната хунта” от Атина

Власис при едно от посещенията си на мач в София

Власис, имаше възможността да присъстваш на историческия момент, в който ПАОК спечели титлата на Гърция за първи път от 34 години. Ти самият фен ли си на ПАОК?

Всъщност, трябва да си призная, че съм фен на Ювентус, а не на ПАОК. Роден съм в Солун и съм израснал близо до стадиона на тима “Тумба”, ето защо винаги съм бил свързан с този клуб, особено заради работата си. И все пак – вярвам, че всеки журналист трябва да се старае да контролира емоциите си. Денят, в който ПАОК стана шампион след повече от три десетилетия чакане, бе наистина специален.


В разгара на празненствата ми написа “Вярваш ли, че адът съществува?”. Разкажи ни за този паметен ден – за самия мач, както и за пирошоуто на трибуните и шампионското парти по улиците на града...

Страстите в Солун се възпламениха още в нощта преди мача, когато много фенове на ПАОК отидоха в близост до прочутата Бяла кула на крайбрежната ивица и озариха района с хиляди факли и песни. В деня на мача районът около “Тумба” бе пълен с хора още от обяд – всички пиеха и пееха, а улични търговци продаваха всевъзможни артикули на ПАОК. Стадионът отвори врати точно в 16:00 и феновете започнаха да влизат вътре. Атмосферата бе невероятна! За щастие, публиката не нахлу на терена преди началото на шампионската фиеста. Попитах те за ада, защото в един момент – от хилядите запалени факли по трибуните, “Тумба” заприлича на същински ад. Фактът, че клубът бе чакал 34 години, за да спечели титлата отново, направи тази вечер още по-специална!


Това ли е най-великата футболна вечер в живота ти?

Със сигурност. Убеден съм, че догодина по същото време все още няма да съм осъзнал напълно какво точно се случи на 21 април 2019 г.


ПАОК все още няма загуба в първенството – каква е тайната на успеха за този отбор?

ПАОК е непобеден, защото треньорът Разван Луческу съумя да сглоби много солиден тим от играчи, готови да жертват всичко в името на мечтата да станат шампиони. Собственикът Иван Савидис инвестира доста пари през последните години, а треньорът Луческу и щабът му изградиха страхотен отбор. Вярвам, че имаше три основни фактора, които допринесоха в голяма степен за тази титла:

* Това, което се случи в мача с АЕК Атина на “Тумба” през миналия сезон, когато собственикът Савидис нахлу на терена с пистолет. Гол на ПАОК бе отменен за засада, а АЕК в крайна сметка спечели титлата. Ето защо всички в Солун сега бяха настроени за реванш. Искаха да покажат на цяла Гърция, че те са най-добрият отбор в страната!

* ПАОК се представи изключително достойно в квалификациите на Шампионската лига, където съумя да елиминира Базел и Спартак Москва, след това игра добре срещу Бенфика в Лисабон. После отборът разочарова в групите на Лига Европа, но играчите и Луческу все повече се концентрираха върху битката за титлата в Гърция.

* Трансферът на Александър Прийович през януари. ПАОК продаде сръбския нападател за 10 млн. евро на Ал Итихад, но в същото време изгуби един от най-важните си футболисти, който до този момент бе отбелязал 18 гола в първенството. Стилът на ПАОК се градеше върху Прийович и след напускането му треньорът Луческу трябваше да прекрои цялата схема на игра, да разпредели отговорността върху други играчи. Чуба Акпом, бивш футболист на Арсенал (3 гола), и Карол Свидерски, младият полски нападател, привлечен от Ягелония през януари (6 гола), успяха да се справят със задачата да заменят Прийович. И не на последно място трябва да отбележим невероятната защита на тима в лицето на тандема Фернандо Варела-Хосе Креспо. В 29 мача отборът допусна 14 гола или иначе казано – в нито една шампионатна среща не инкасира повече от едно попадение.


Вярваш ли, че треньорът на ПАОК Разван Луческу, син на легендарния румънски треньор Мирча, заслужава своя статуя в Солун?

Труден въпрос! Когато Луческу пое отбора, ПАОК се намираше в трудна ситуация. После не успя да класира тима в групите на Лига Европа, макар – при цялото ми уважение, съперник да бе шведският Йостерсунд. Затова в началото на престоя му феновете не бяха особено доволни от Луческу. Мнозина от тях си мислеха, че той не може да направи от тези футболисти победители. Но Луческу ги опроверга. Миналата година ПАОК изпусна титлата заради инцидента от мача с Олимпиакос, при който треньорът на съперника – Оскар Гарсия, бе ударен с... хартиено топче, мачът така и не започна, а ПАОК отнесе наказание. И заради споменатия вече случай с АЕК и инцидента с пистолета. Този сезон обаче ПАОК бе над всички в Гърция.


ПАОК чакаше тази титла от толкова дълго време – имаше ли определен момент този сезон, през който феновете си мислеха, че всичко може да се обърка и първото място отново да им се изплъзне?

Имаше такъв момент, да, но не беше обвързан с конкретен мач. Случи се през януари, когато феновете на ПАОК се страхуваха, че продажбата на Прийович може да се отрази пагубно на любимия им отбор. Също така през декември Понтус Вернблум, най-скъпият трансфер на ПАОК от миналото лято, се контузи сериозно и всички се притесняваха, че клубът няма да успее да го замени успешно. Но ПАОК привлече Свидерски и също така взе хърватския халф Йосип Мишич под наем от Спортинг Лисабон. И все още е непобеден през сезона!


Стана вече дума за инцидента, при който собственикът Савидис нахлу на терена въоръжен. Какво е отношението към него от страна на фенове, медии и съперници?

Що се отнася до ситуацията с пистолета, това е една колкото спорна, толкова и деликатна тема. Савидис никога не би направил нищо налудничаво, с което да навреди на себе си или на клуба. Но бе достатъчно да се появи на терена въоръжен, за да го изхвърлят от футбола за три години. На отбора пък бяха отнети точки. Савидис стана собственик на ПАОК преди близо седем години и оттогава съумя да изплати всички дългове на клуба към гръцката държава, които възлизаха на над 10 млн. евро. Освен това инвестира сериозно в тренировъчната база, стадион “Тумба” и в трансфери на нови играчи, разбира се. За това време ПАОК успя да спечели два пъти Купата на Гърция, веднъж титлата, игра пет пъти в групите на Лига Европа, два пъти в квалификациите на Шампионска лига. Ето защо феновете на ПАОК изпитват голямо уважение към Савидис и оценяват усилията му, които допринесоха за тези успехи. Що се касае до гръцките медии, зависи на чия страна са самите те. Сайтове, свързани с Олимпиакос, АЕК, Панатинайкос или Арис, обичат да описват Савидис като престъпник и искаха възможно най-сурови наказания за него заради случая с пистолета. От другата страна на барикадата, естествено, са медиите, близки до ПАОК, които се опитват да опазят максимално имиджа му. Ситуацията постепенно се успокои и трябва да кажа, че по мое мнение Савидис имаше право да присъства на шампионските празненства на терена след мача с Левадиакос. Много медии го обвиниха, че така той нарушава забраната да посещава футболни мачове.


Смяташ ли, че феновете на останалите отбори в Солун се радват на успехите на ПАОК – най-вече заради края на доминацията на клубовете от Атина и района. Или няма такова нещо?

Публиката на Арис и Ираклис изобщо не се радва на ПАОК. Особено феновете на Арис, които смятат, че присъствието на Иван Савидис вреди на репутацията на Солун като град. Не искам да говоря за Ираклис, защото това е специален клуб със специални фенове, но постоянно е затрупван от проблеми. Привържениците на Арис от своя страна не могат напълно да осъзнаят, че точно в момента няма как да се конкурират с ПАОК. В баскетбола техният любим Арис има невероятна история и успехи, но във футболно отношение нещата не стоят по същия начин.


Преди няколко седмици бях в Атина и докато разговарях с един таксиметров шофьор, който се оказа фен на Олимпиакос, той ми каза, че този сезон ПАОК е най-добрият отбор в Гърция. Какво е усещането Солун най-накрая да победи Атина на футбол?

Както стана дума, на хората в Солун, които не са от ПАОК, не им пука особено. От друга страна, това е отборът с най-много фенове в града, така че празненствата наистина бяха епични! Много от тях вярват, че Разван Луческу и футболистите му съумяха най-после да прекъснат хегемонията на т.нар. “футболна хунта”, както обичаме да наричаме Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК.


В този ред на мисли смяташ ли, че тази титла на ПАОК може да постави началото на черно-бяла доминация в гръцкия футбол? Или пък “футболната хунта” ще отвърне на удара още следващия сезон?

Със сигурност не е типична гледка за гръцкия футболен фен Олимпиакос да не стане шампион в два поредни сезона. Фактът, че грандът от Пирея игра доста добър футбол под ръководството на португалеца Педро Мартинс, само подчертава значимостта на успеха на ПАОК. АЕК спечели титлата миналата година и участва в групите на Шампионската лига след 12-годишно прекъсване. Този сезон обаче не бе особено успешен за тима. Панатинайкос за съжаление е раздиран от проблеми и никой не може да каже кога и дали въобще отборът ще е способен да се върне към славните си години. Хубаво е, че за първи път от 29 години имаме различни шампиони в три поредни години: Олимпиакос (2017 г.), АЕК (2018 г.) и сега ПАОК. И това при положение, че в периода 2011-2017 г. Олимпиакос неизменно печелеше титлата. За мен ПАОК е фаворит да спечели златото и следващия сезон.


Спомена, че си голям фен на Ювентус и Кристиано. Това ли е, за което си мечтаеш – ПАОК да се изправи срещу Юве и Роналдо в груповата фаза на Шампионската лига?

Да! Вече два пъти имах възможността да гледам Юве на гръцка земя, но бе срещу Олимпиакос в Пирея. За мен ще е сбъдната мечта ПАОК да срещне Ювентус в моя град!

143 views
bottom of page