top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

Георги Попвасилев: Любим мой лаф? 'Тази до президента прилича на габонска усойница!'

Updated: Aug 5, 2020

Любимият ни коментатор от bTV за разликата между добрите и лошите импровизации, хейтърите, Анджелина Джоли или Дженифър Лопес и защо няма да ни направи бисквитена торта...

Жоро, как се чувстваш като най-култовия коментатор в българския ефир?

А как стигна до определението най-култов само не знам? Може би съм единственият, който има страница с бисери във Фейсбук. При това я направиха колеги от друга медия и не пожелаха да си признаят, че са те, за да остане все пак малкa загадка. Повечето коментари за мен в тази страница са положителни. На малкото негативни коментари обръщам сериозно внимание и ако има градивна критика в тях, я приемам. Един фен ми написа в кореспонденция, че трябва да внимавам с обидни сравнения, а понякога нещата са на границата. По принцип е прав. Стремя се да не минавам границата, но ледът понякога е тънък. Има и няколко хейтъри, но това е добре, защото не се мъча да угаждам на всички. Това ще е грешка, а като цяло си мисля, че съм на прав път, ама чак пък култов…


Време е за най-(мало)важния въпрос – колко от лафовете, които казваш, са предварително подготвени и колко от тях са плод на абсолютна импровизация?

Обичам на този въпрос да отговарям така: всяка успешна импровизация е добре подготвената импровизация. Моите колеги знаят, че винаги имам нещо, което наричаме шеговито Opening и Еnding (откриване и закриване). Когато се подготвям за мачовете, съм гледал отборите и треньорите им поне веднъж преди това и в главата ми може да се завърти нещичко предварително. Но дали ще дойде подходящ момент да го използвам и дали ще го запомня, или ще го забравя точно когато ми потрябва - това е съвсем отделен въпрос. Естествено, ако чуя нещо, което ми харесва, понякога се мъча да го запомня, а и при повечко четене също можеш да попаднеш на нещо интересно или по-умно от това, което можеш да измислиш сам. Докато се научиш да си правиш сравненията сам. Ама после как ще се развият нещата в мача и дали той е скучен, или драматичен - не се знае, така че неминуемо трябва да се импровизира. Според мен е недопустимо само да връщаш отбора в мача, когато той вкара гол, за да намали резултата на 1:2, защото не можеш да обясниш на зрителя къде е бил отборът досега. Може би в тоалетната, групово, до 0:2. 😀 😀


Дай ни един бърз Топ 3 на любимите си лафове от твоята богата колекция…

Да приемем, че всички, които са се получили, си ги харесвам. А тези, дето не се получиха и увиснаха малко глуповато в ефир - не. Но сравненията с ‘набожен бобър’ или ‘тази до президента прилича на габонска усойница’, както и ‘готините мачлета ги даваме ние по bTV-то, а времето навън е такова каквото го каже Наталито’ май си остават сред по-свежите.


Ние сме най-големите фенове на бисквитената торта, а ти наскоро беше готов да диктуваш твоя рецепта в ефир, защото мачът между Байерн и Олимпиакос беше малко скучноват... Вярно ли правиш такава торта и ако да, ще приготвиш ли една и за The Football Methods по празниците?

Не мога да готвя. И не ме влече. Обичам да си хапвам - особено от това, което моята приятелка и сестра ми готвят превъзходно. Аз в кухнята влизам само за да ям и затова ви съветвам ако искате да ядете бисквитена торта в The Football Methods, да си я купите, за да не ви боли коремът после!


В същия мач спомена и една ‘неосъществима мечта за Анджелина Джоли да дойде в нас и да ми направи личен стриптийз’. Приемаме, че по неведоми пътища г-ца Лара Крофт идва у вас – какво ще й сготвиш, преди ситуацията да се разгорещи? Бисквитена торта или нещо друго?

Опасявям се, че ако започна да готвя, тенджерата ще загори и момичето ще ми избяга. А ако ситуацията се разгорещи, някой ще се запоти, ама не мога да споделя какво ще стане после, защото трябва да бъда дискретен. 😜


Ако Анджелина ти каже, че след тази вечеря направо се нанася у вас, но условието е никога повече да не гледаш мач на Байерн, какво ще й кажеш?

Тази Анджелина май не ти излиза от главата, затова сега ще ти кажа нещо за това лафче. Моята приятелка Майя, ме разкритикува сериозно за него, защото смята, че е плоско. И е права. Ето защо. Тя ми каза, че по-прецизно от моя страна щеше да бъде да направя сравнението с Дженифър Лопес и това тя да изиграе един танц на пилон специално за мен. Защото има филм, в който Лопес играе жена, която танцува така. Ама аз за такъв филм не знаех. Ето ти пример за недостатъчно добре подготвена импровизация, която дори и да се е получила, просто можеше да бъде по-прецизна и по-добра. Малка тънкост, ама е така.


Като стана дума за Байерн, наскоро беше в Мюнхен, посети тренировка на отбора, изгледа мача с Тотнъм от Шампионската лига. След оттеглянето на Ули Хьонес кое е първото нещо, което би направил, ако ти дадат цялата власт за 24 часа на “Алианц Арена”? (P.S. Ние, например, бихме назначили нов треньор...)

А аз бих оставил Ханзи Флик да работи до края на първенството (както и стана) с опция 1+1 година в договора и бих го подписал с него веднага.


Германия европейски шампион или Байерн победител в Шампионската лига – кое би ти доставило по-голям кеф през 2020 г.? 🙌 🙌

Не съм затруднен. Германия – европейски шампион. Фен съм на немския футбол от 1970 година заради мача на световното с Англия - от 0:2 до 3:2. После едно 10-годишно дете плака неутешимо след 4:3 за Италия на полуфинала и чак след това разбрах, че болшинството от тогавашните ми любимци - Майер, Бекенбауер и Мюлер, играят в Байерн.


Връщаме се обратно към коментирането – кой мач ти се коментира супер много?

Нямам предпочитания, може би елиминация на световно първенство, но да е мач, в който не играе Германия. Тогава съм по-спокоен. А от мачовете, които съм коментирал, незабравим е този от световното първенство във Франция ’98 (единственото, на което съм бил) между Аржентина и Англия. Невероятна драма, а и коментарът ми тогава се получи, защото бях страшно добре подготвен, направо се бях подковал като състезателен кон три дена преди паркура. На стадиона в коментаторските боксове на другите телевизии до мен седяха Кевин Кигън за английската телевизия и Андреас Бреме за телевизия от Германия. Незабравима атмосфера за коментар. Иде ти да слезеш на терена и да ритнеш топката след миг.

В този мач имаше отменен гол за Англия и в началото никой не разбра защо. Никой нищо не видя, защото пред голлинията тълпа хора скочи за една висока топка. Трепетно чакахме да покажат повторението, а то се бавеше…. В такъв миг, когато не знаеш какво да кажеш, е по-добре да мълчиш, но секундите ти се струват цяла вечност. Зрителят също нищо не е видял и чака да разбере защо отменят гола. А ти мълчиш. Сещай се какво си мислят в такъв момент за коментатора. И тогава видяхме на стълбите между коментаторските боксове Кевин Кигън изправен. Той показваше с повтарящ се жест, че има удар с лакът. Чак на третото повторение всички видаха, че Кигън е прав и помогна на всички да не изговорим купчина глупости в коментара си. Ама само той го бе видял това веднага. Ей такова нещо ми се кометира пак. С такива гиганти край мен. Но май няма да ме огрее вече в този живот.


Знаеш ли, че бихме платили една минимална работна заплата, за да те чуем как коментираш мач на Байерн на... немски. Как ти звучи тази идея, навит ли си?

Защо не, въпреки че кой ще ми разбере бисерчетата тогава? А и докато ги измисля и си ги преведа на немски, мачът ще свърши! Я дай да се откажем...


Вместо финал...

И накрая сме подготвили един бърз блиц – ще цитираме твои култови фрази, а ти трябва да познаеш по адрес на кого си ги казал. Без подсказване, моля!

👉 “Прилича на чародей, способен да омая момичета от хотела, стюардеси, собственички на бутици, даже беквокалистки”

Не мога да се сетя! (Верният отговор е бившият треньор на Лацио и Интер и настоящ на Милан – Стефано Пиоли)


👉 “Прилича на бъчва с костюм с очила на пчела майка”


👉 “Носът му стърчи като тръстика в блато и има вид на набожен бобър”


👉 “Буйният му нрав изби като реакция на червената лентичка при оцветяване върху тест за бременност”

530 views

Comments


bottom of page