top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

Националката Виктория Димова: Понякога женският футбол е по-атрактивен от мъжкия!

Бих откраднала всички качества на Икер Касияс, шегува се Вики

Здравей, Вики, представи ни се с няколко думи...

Като за начало, искам да поздравя всички жени по случай празника и да им пожелая да са живи, здрави и много обичани! Казвам се Виктория Димова. На 17 години съм и уча в езикова гимназия. Занимавам се с футбол от 6 години и тренирам като вратар в най-добрия женски футболен клуб - ФК "НСА". Обожавам този спорт и той се е превърнал в огромна част от живота ми.

Как се запали по футбола?

Още от много малка обичах да ритам топка с децата в близкия парк. Един ден там, с топка под ръка ме срещна треньорката на ФК "Академик" и ме попита дали искам да тренирам. Аз страшно се развълнувах и приех с удоволствие – това даде старт на моето развитие.


А как реши да застанеш на вратата?

Това беше като любов от пръв поглед. Моята първа треньорка Галина Тасева беше бивша вратарка и тя събуди интереса ми към този пост. С течение на времето ми хареса, а и се оказах подходяща за тази позиция.


Казват, че за да си вратар, трябва да си “най-лудият” в отбора. Има ли нещо вярно?

Може да има нещо такова. Трябва ти лудост, за да застанеш пред 7-метровата врата и да се пробваш да я опазиш, да правиш плонжове и скокове.

“Дузпите са като руска рулетка” и “няма спасена дузпа, има изпусната” – коментаторски клишета или самата истина?

Това твърдение е много неточно. За играча, който не успява да вкара, е изпусната дузпа, но пък за вратаря е спасена. Дузпите са игра на нерви и трябва да се влага максимална концентрация. Разбира се, късметът също играе важна роля.


Кой е идолът ти във футбола и кое качество би си откраднала от него или нея?

Моят идол е великият Икер Касияс. За мен той е един от най-добрите вратари на всички времена. Футболната му кариера вече е към своя край, но за мен той е легенда! От него бих откраднала всичките му качества, защото той е един завършен и преуспял спортист.


Как би ни описала накратко нивото на женския футбол в България?

Женският футбол в България не е на нивото на останалите държави с традиции в този спорт. В последните години има възход, популяризира се и все повече момичета имат желание да тренират. Но като за всяко нещо, което е непознато и нетрадиционно, не се отделят много средства.


България е страна, в която често се робува на стереотипи и предразсъдъци. Какво би казала на мъжете, които твърдят, че футболът не е за жени?

Да, има мъже, които твърдят това, но има и такива, които казват, че женският футбол е много по-атрактивен от мъжкия. Гледат го с удоволствие. Затова ще пожелая на мъжете от първата категория да бъдат по-толерантни и отворени към женския футбол.


А какво би казала на жените, които смятат, че футболът е скучна мъжка игра?

Футболът е игра, която или те грабва, или никога не си падаш по нея. Има много жени, които гледат футбол наред с мъжете и други, които не са усетили тръпката от тази игра. На тези жени ще кажа да гледат повече женски футбол, защото той е по-малко скучен от мъжкия!


Докъде се простират футболните ти мечти?

Много бих желала да имам дълга и успешна спортна кариера, да играя в чужбина. А също така на европейското първенство за девойки до 17 г., на което тази години ние сме домакини, да се представим достойно!


Ако ти дадат възможност да застанеш начело на УЕФА или ФИФА за един ден, кое е първото нещо, което би променила във футболната игра?

Ако имах тази възможност, бих отпуснала колкото са необходими пари за по-бедните и слабо развити държави. Да могат да се развиват повече талантливи деца и да осъществяват футболните си мечти.


Как би довършила изречението: “Футболът е...”

Футболът е страст, магия, усилия, удоволствие и много адреналин... нещо, без което аз лично не мога!

1,518 views
bottom of page