top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

Кой стои зад Football Leaks?

Updated: Nov 6, 2018

Мръсните тайни на футбола, събрани в 18,6 млн. документи

Кристиано Роналдо обвинен в изнасилване. Лео Меси укрива данъци. ПСЖ заобикаля финансовия феърплей на УЕФА с... любезното съдействие на УЕФА. Байерн навива останалите свръхбогати европейски клубове да напуснат собствените си първенства и да сформират своя Суперлига, която би означавала край на Шампионската лига. И още стотици други случаи, които показват лицемерната, корумпирана и уродлива физиономия на футбола, умело прикривана зад бляскавата фасада на най-харесвания спорт. Всички тези истории са разкрити от платформата Football Leaks, която по подобие на WikiLeaks и Панамските документи изнася хиляди свръхсекретни документи в публичното пространство. Но кой се крие зад анонимната организация, която разбуни духовете през последните години?

През 2017 г. спортната редакция на германското списание Spiegel публикува книга, озаглавена “Football Leaks: Мръсните истории на професионалния футбол”. В нея авторите Рафаел Бушман и Михаел Вулцингер разкриват не само десетки случаи на нередности, но и разказват за дългия и изключително труден път, който извървяват, за да спечелят доверието на екипа на Football Leaks. Или по-точно на един-единствен човек.

Представя се като Джон, но това не е истинското му име. Приел го е по примера на американците, които наричат Джон Доу всякакви фиктивни персонажи. Информаторът на Панамските документи също “се казва” Джон. На журналистите от Spiegel им отнема месеци, преди да осъществят първия си контакт с Джон – по имейл. Постепенно печелят доверието му и първо идва интервю по имейл (зад псевдонима си, разбира се), след което той самият им изпраща криптирани съобщения, чрез които им посочва мястото, на което да се срещнат. Става дума за град в Източна Европа с река и “страхотен нощен живот”, както го описва самият Джон (моето лично предположение: Белград). Говори пет езика, учи нови два, един от които е руски. Твърди, че е роден в Португалия, но в момента, в който стартират разкритията, не се задържа повече от две нощи на едно и също място. Струва му се прекалено опасно. Настъпил е интересите на много хора – от влиятелни политици и футболни шефове до хора от подземния свят. Всички те го издирват, включително и частни детективи, наети от агента на Кристиано Роналдо – Жорже Мендеш.

И като споменахме Роналдо, Джон казва, че той е любимият му футболист, но това не пречи да разкрива финансовите схеми, в които португалската звезда участва, за да укрива данъци. Според документи, изнесени от Football Leaks и публикувани от Spiegel, Кристиано е укрил над 150 млн. евро чрез офшорните си сметки в данъчния рай, известен още като Британските Вирджински острови в Карибския басейн. В момента Роналдо има сключени над 30 спонсорски договора. Част от компаниите обаче смятат, че е твърде опасно за собствения им имидж да плащат хонорарите му по офшорни сметки, затова за тях са създадени такива в Ирландия. Хем е Европа и не вреди на репутацията, хем има данъчни облекчения. Между другото, Роналдо купува мълчанието на Катрин Майорга – американката, която го обвинява в изнасилване, чрез извънсъдебно споразумение на стойност 375 хил. долара. Те са платени със спонсорски пари от сметките му на Британските Вирджински острови, както показва по-късно Spiegel.

Според друг от договорите, разкрити от Football Leaks, телекомуникационна компания в Саудитска Арабия плаща на Роналдо 1,1 млн. евро за ангажимент, включващ една фотосесия, пет подписани фланелки на Реал Мадрид и два платени поста от личните му профили във Фейсбук и Туитър (където Кристиано има общо над 200 млн. последователи).

Но защо му е на Джон и на хората от неговата организация да се ровят в мръсните тайни на звездите и да ги правят обществено достояние, рискувайки... живота си? “Преди всичко аз съм футболен фен, който обожава играта, но мрази чудовището, в което са я превърнали алчните хора около нея. Истината трябва да излезе наяве”, категоричен е информаторът на Spiegel. И същевременно описва деня, в който Португалия победи Франция във финала на Евро 2016, като “най-щастливия в живота ми”.

Преди да издадат книгата за тъмното лице на футбола, от Spiegel обработват 18,6 млн. документи. Правят го с помощта на мрежа от разследващи журналисти от цяла Европа – над 60 журналисти от Германия, Франция, Белгия, Холандия, Австрия, Великобритания, Дания, Испания, Португалия, Сърбия и Румъния работят седем месеца върху файлове с големина 1,9 терабайта.

По всички личи, че Football Leaks няма намерение да спира дотук.

96 views
bottom of page