top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

‘Всяка победа на Фламенго ми е 10 пъти по-ценна от такава на Бразилия’

Роден и израснал в Рио де Жанейро, фенът на Фламенго Фелипе Рибейро за триумфа в турнира за Копа Либертадорес, червено-черната религия и колко добър всъщност е Габигол

Фламенго е червено-черна религия, която сплотява хората, признава Фелипе

Фелипе, в живота си вече си виждал и Бразилия световен шампион, и твоят любим Фламенго да печели Копа Либертадорес. Кажи ни честно – кое от двете те прави по-щастлив?

Лесен въпрос. Със сигурност Фламенго значи много повече за мен, отколкото националният отбор. Затова и всеки триумф на Фламенго ми е 10 пъти по-ценен от такъв на селесао.


Казват, че Фламенго е подкрепян от 40 млн. бразилци (настоящото население на страната е 208 млн. души). Вярно ли е това? И колко популярен е твоят любим отбор във и извън пределите на Рио де Жанейро?

Вярно е. Фламенго не е просто регионален отбор, това е огромен клуб на национално ниво. За да можеш да си представиш за каква популярност говорим, Фламенго е тимът с най-много фенове в 25 от 27-те щата на Бразилия. Само в Сао Пауло и Рио Гранде до Сул Фламенго не е най-подкрепяният отбор, но дори и там се радва на много фенове. На всеки стадион, на който играем из Бразилия, и на всяко летище, на което кацнем, се чувстваме като домакини.


Ти самият как стана фен на Фламенго? Семейна традиция или...?

Не точно. Баща ми е фен на Флуминензе, но той не е толкова запален по футбола. Станах от Фламенго, защото особено когато си от Рио, това е като червено-черна религия, която сплотява хората. Кара те да се чувстваш част от една невероятна общност.


Преди финала за Копа Либертадорес срещу Ривър Плейт ми обясняваше неведнъж, че Фламенго има страхотен отбор, който ще спечели. Каква е тайната на успеха?

Има няколко причини. На първо място съставът ни се подобри значително този сезон. Араскаета, Бруно Енрике, Пабло Мари, Габигол и Жерсон ни издигнаха на друго футболно ниво. Но най-важната причина отборът да заиграе по такъв фантастичен начин и да счупи всякакви рекорди по пътя си е треньорът Жорже Жезус. Той пое тима само преди пет месеца и оттогава промени изцяло мисленето в клуба – доближи ни до най-високото европейско ниво. През живота си не съм виждал друг бразилски отбор да играе по начина, по който го прави Фламенго в момента. Успехите станаха повод и за национален дебат – осъзнахме, че местните бразилски треньори са на светлинни години от най-добрите в занаята. Жезус определено вдигна много високо летвата за конкурентите си.


След финала се пошегувах, че освен статуята на Исус в Рио вече си имате и втори Исус (б.а. - името на Жезус на латински се изписва Jesus), а ти ми каза: “Този човек е направо Господ!” Не заслужава ли и той собствена статуя пред “Маракана”?

Не знам дали ще я получи, но със сигурност я заслужава. Само за пет месеца той влезе в историята на Фламенго! Моите внуци със сигурност ще знаят кой е Жорже Жезус и какво е постигнал начело на Фламенго...


Как си обясняваш факта, че Габриел Барбоса, известен още като Габигол, беше такъв провал в Интер, а сега вече е жива легенда на Фламенго?

Много фактори оказват влияние върху представянето на един футболист. Ако си спомняш, брилянтен играч като Рикелме не впечатли в Барселона. Възрастта, треньорът, градът, съотборниците, семейната подкрепа... всичко това има огромно значение, а за Габигол очевидно голяма част от тези фактори не сработиха в Европа. Според мен най-важната причина бе, че не получи достатъчно възможности за изява, с които да натрупа самочувствие в Италия и Португалия. А за нападател като него постоянството е от огромно значение, за да се представя на ниво.


Барбоса обаче е едва на 23. Има ли време да се върне в Европа и да я покори?

Да, определено, макар да се надявам да остане във Фламенго още дълги години. Ето ти един пример – Родриго от Реал Мадрид, за когото всички в момента говорят, няма и половината от успехите на Габигол през последните два сезона (първо в Сантос, а след това и във Фламенго). Барбоса стана голмайстор на бразилското първенство в две поредни години.


По скалата от едно до Зико – къде би сложил Габигол в историята на Фламенго?

До момента той е изиграл само един сезон, макар и белязан от исторически успех. Името му ще остане завинаги в нашата история. Няма как да бъде сравняван със Зико обаче, защото никога няма да има втори като него.


Кой е най-великият мач на Фламенго, който си гледал на живо?

Победата ни с 5-0 над Гремио в тазгодишните полуфинали на Копа Либертадорес. Дори не мога да ти опиша какво беше усещането.


Знам, че вече си запазил хотел в Доха за световното клубно първенство идния месец. До каква степен Клоп и неговият Ливърпул трябва да се притесняват?

Ливърпул е страхотен отбор и всички ние, които подкрепяме Фламенго, знаем колко трудно ще ни бъде. Клоп е невероятен треньор и разполага с играчи като Салах, Мане, Фирмино и Ван Дайк. Но през 2006 г. видях как великият отбор на Барселона с Роналдиньо, Деко, Пуйол, Ето’о, Иниеста и Шави в състава си загуби от Интернасионал, чийто тим не бе дори близо до нивото на този Фламенго. Ако аз бях на мястото на Ливърпул, щях да съм доста внимателен и да подходя с необходимото уважение, защото точно в този момент нашият отбор е на нивото на най-големите клубове в света.


И накрая – би ли ни казал част от своя любим фенски рефрен...

“През декември ’81 накарахме британците да танцуват*

3-0 срещу Ливърпул, беше предопределено

В Рио няма никой като нас. Фламенго е световен шампион.

И сега неговите хора искат света отново

Давай, давай Менгооо, смачкай ги Фламенго”



* По ирония на съдбата през 1981 г., когато Фламенго току-що е спечелил предишната Копа Либертадорес в историята си, бразилският тим разгромява Ливърпул с 3-0 за Междуконтиненталната купа. Сега двата отбора може да се срещнат във финала на тазгодишния клубен мондиал в Катар

91 views
bottom of page