top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

“В един момент спира да ти прави впечатление, че постовете ти генерират по 1 млн. лайка”

Updated: Nov 5, 2018

Ник Риг, един от хората зад профилите на Реал Мадрид в социалните мрежи, в ексклузивно интервю

Ако някога си мислите, че си имате работа с взискателни клиенти, то помислете си какво е всеки ден да се опитваш да угодиш на изключително капризна аудитория от... 215 млн. души по целия свят. Именно това е една от основните задачи на Ник Риг, който стои зад англоезичните профили на Реал Мадрид в социалните мрежи – Фейсбук, Туитър и Инстаграм. Британец по паспорт и луд фен на Шефилд Уензди по душа, Ник често ме разпитва за българските таланти в академията на Уензди – Преслав Боруков и Еяд Хамуд. Този път обаче е мой ред да задавам въпросите. Затова нека започнем от самото начало...


Ник, с какво се занимаваше, преди да започнеш работа в Реал Мадрид?

- Бях спортен журналист, базиран в Мадрид. Пишех статии за ESPN и английската версия на испанския в. “Ас”, освен това бях фрийлансър за различни издания във Великобритания, Испания и други държави. Работех вече три години в Мадрид, когато получих предложението от Реал.


Имаше ли въобще някакви колебания да приемеш работата в Реал?

- Всъщност, решението изобщо не бе толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Бях прекарал предишните три години в изграждане на контакти и журналистиката страшно много ми допадаше като професия. Но предполагам, че дори и да не си професионален футболист, когато получиш оферта от Реал, няма как да откажеш. Реших, че само веднъж в живота имаш такова предложение. В крайна сметка приех.


Ти си един от хората, които поддържат профилите на Реал в социалните мрежи. Кое е най-голямото професионално предизвикателство, с което се сблъскваш всеки ден?

- Със сигурност необходимостта да произвеждаме смислено и интересно съдържание, което да се хареса на най-голямата футболна аудитория в света. Имаме над 200 млн. последователи в социалните мрежи. Когато работиш в клуб като Реал, голяма част от съдържанието се ражда от само себе си, но понякога изобщо не е толкова лесно да поддържаш интереса на феновете и тяхното добро настроение – говоря най-вече за моментите, в които резултатите на терена не са позитивни.


Колко налудничаво е усещането да видиш, че пост, който току-що си публикувал във Фейсбук или Инстаграм, например, е събрал над 1 милион лайка?

- В един момент спира да ти прави впечатление. Приемаш го просто като работа. Аз самият съм публикувал постове от личните си профили, които са генерирали хиляди лайкове, и тогава удоволствието наистина е лично. В професионален план удовлетворението идва най-вече когато създаваш нещо ексклузивно. Когато заснемеш някое видео от кухнята на клуба, например, е супер!


Коя е любимата ти социална мрежа – Фейсбук, Инстаграм или Туитър? И защо?

- О, мноооого труден въпрос! В професионален план май всяка седмица си имам различна любима. Ако трябва да говоря в личен, ще избера Туитър. Предполагам всички журналисти, било то бивши или настоящи, харесват Туитър. Основният плюс на тази платформа са новините в реално време, особено в деня на мачовете. Може да не генерира най-добри резултати по отношение на лайкове и т.н., но аз лично обичам най-много да работя с Туитър.


Как те кара да се чувстваш фактът, че общуваш ежедневно с някои от най-известните футболисти в света?

- Със сигурност в началото ти трябва малко време, докато свикнеш с мисълта, че буквално работиш с някои от най-големите имена във футбола, и то всеки ден. Най-важно в този случай е да се разграничиш от факта, че си футболен фен и се възхищаваш на нещата, които тези хора правят с топка в крака. Разбира се, понякога се чувстваш доста напрегнат – та това са някои от най-големите футболни звезди! Но в крайна сметка социалните мрежи вече са неизменна част от живота на всеки един от нас, да не говорим за популярността на играчите там.


Работил си с Карло Анчелоти, Рафаел Бенитес и Зинедин Зидан – колко се различават те един от друг?

- От гледна точка на моята позиция, няма голяма разлика. В клуб като Реал е важно да печелиш всяка седмица, тогава идват и трофеите, а те неминуемо водят до успех и в социалните мрежи. Иначе в чисто спортно-техническо отношение – със сигурност всеки от треньорите си има свой подход. Различията в тактически аспект си личат много ясно, когато ежедневно правиш снимки или видеа на тренировките.


Откакто работиш в клуба, Реал спечели Шампионската лига три поредни сезона. Кой е любимият ти финал или пък мач по пътя към трофея?

- Имах щастието да отразявам лично голяма част от тези зрелища – както в Мадрид, така и гостуванията. Бях на финала в Кардиф през 2017 г., но ако трябва да избера само един мач – то това е победата с 4:2 след продължения срещу Байерн на четвъртфиналите през пролетта на 2017 г. В края на редовното време Байерн водеха 2:1, после успяхме да вкараме 3 гола. Не можеш да си представиш какво беше по трибуните... Абсолютна лудост!

Както вече стана дума, работил си като спортен журналист – смяташ ли, че социалните мрежи тотално заменят традиционните медии, или синдромът на фалшивите новини ще кара хората да бъдат нащрек спрямо по-алтернативните източници на информация?

- Аз самият доста подбирам профилите в социалните мрежи, от които се информирам в личния си живот. Следвам само такива, на които имам пълно доверие. Традиционните медии все още имат място в ежедневието ни – особено тези, които се посвещават на по-дълги и задълбочени материали. В социалните мрежи всичко е с кратък срок на годност.

64 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page