top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

‘С кеф бих пробвал Меси на FIFA’

Един от най-добрите български геймъри Иван Чуров за възхода на виртуалния футбол и защо FIFA 16 е абсолютният топ!

Започваме директно с въпроса за кокошката и яйцето – тази година се очаква приходите на електронните спортове в световен мащаб да надхвърлят 1 млрд. евро: спорт или забавление са esports и имат ли те място на олимпийските игри?

На първо място според мен са забавление. Почти всеки професионален играч е започнал със съответната игра като хоби или забавление. Вече постепенно се превръщат в спорт - доколкото например шахът е спорт. Не сравнявам по никакъв начин шаха с FIFA или която и да е друга игра, но за мен идеята е същата - спортът е не толкова физически, колкото психически натоварващ и изискващ много тренировки. Според мен след няколко години ще има eОлимпийски игри, което ще отговори на въпроса дали имат място на традиционните Олимпиади.


Разбрахме, че си започнал да играеш FIFA покрай брат ти – той е имал първата конзола, на която си се запалил по играта. Как реагираха вашите на тази твоя страст и какво би казал на всички родители, които смятат, че децата им си губят времето с електронни игри?

Да, покрай брат ми и стария му компютър за първи път се срещнах с FIFA 2002. Нашите винаги са знаели за страстта ми към футбола, а това е един по-съвременен вариант на тази моя любов. Първоначално смятаха играта ми за загуба на време, но след като започнах да ходя по турнири в България, видяха, че е нещо повече. Според мен, когато пробих на международната сцена, беше повратната точка. Разбира се, трябва да има баланс и мярка във времето, което човек играе - този мой "самоконтрол" определено помага.

На родителите бих казал, че освен ако играенето на видеоигри не е 24/7, определено не е загуба на време - хем е забавление, хем е по един или друг начин тренировка за мозъка, било то рефлекси, логическо мислене или друго. И не на последно място – това е нов вид онлайн социализиране.


Откъде идва прякорът ти Night Watch?

Нямам спомен, но знам, че НЕ е от Game of Thrones!


По колко часа на ден си играл най-много и по колко часа дневно тренираш в момента?

Най-много? Сигурно е в моментите, в които излезе последната версия на играта и трябва да научиш новите неща възможно най-скоро - бих казал към 13-14 часа в най-крайните случаи, но това, разбира се, е огромно изключение. В момента е около час-два на ден, може би малко повече – в зависимост от ангажиментите ми, свързани с образованието.


Коя ти е любимата FIFA и защо?

FIFA 16, защото се усещаше най-добре разликата между по-добрите и по-малко добрите играчи. Парадоксалното е, че оттогава успехите ми растат с всяка година, но това се дължи повече на психиката ми, отколкото на качеството на играта.


За определен период от време беше част от електронния отбор на Манчестър Сити. Ясно ни е, че не си получавал тактически указания от Гуардиола (и слава богу, че той понякога прекалява!), но кое беше най-близкото, до което се докосна по отношение на бранда Ман Сити?

Бях част от esports дивизията на Сити, която беше в партньорство с Епсилон, което ми позволи да участвам на един турнир на Gfinity в Лондон. Тъй като престоят ми при тях беше за въпросните няколко седмици/месеца на самия турнир, пътуванията ми бяха само до Лондон, а поради гореспоменатите ми ангажименти, свързани с образованието, нямах време за никакви други пътувания, които не бяха пряко свързани с турнири. Така че единственото по-специално, което ми е останало от този период, е целият hype около новината и фланелка на Сити в гардероба 😃


Отбори като Реал Мадрид са доста предпазливи с идеята за сформиране на своя esports версия, защото може да се отрази пагубно на имиджа им, ако нещата не тръгнат добре – виртуалният Шалке 04, например, изпадна от местната онлайн Бундеслига... Неизбежно ли е влизането на суперклубовете в тази сфера – най-вече за да привличат по-младата аудитория, или Реал няма да остане изключение?

Убеден съм, че до няколко години всеки отбор от големите първенства ще има esports дивизия, особено по FIFA (по очевидни причини). Освен всичко друго, има и FIFA първенства в споменатите държави, така че по един или друг начин отборите ще се чувстват "принудени" да се включат в света на esports.

Смяташ ли, че явлението esports е заплаха за истинския футбол – че расте поколение, което няма търпението да стои мирно на едно място и да зяпа мач в продължение на 90 минути, а редовно прекарва половината време на телефона. Може ли след време виртуалната версия на играта да стане по-популярна от реалната?

Не смятам, че е заплаха за истинския футбол поради две причини. Първо, кое малко момче не мечтае да стане футболист? Любовта към футбола при повечето се заражда много по-рано от тази към видеоигрите или със сигурност е налице преди да разберем какво е esports. От друга страна, за да станеш футболист, е необходимо да започнеш от много ранна възраст с футбола, докато в esport-а този момент може да дойде на много по-късна възраст - на 15, 16 години най-рано. По-популярна не мисля, че може да стане, но със сигурност има потенциала да стане най-популярният esport.


Лео Меси е обсебен от FIFA – би ли го пробвал на един виртуален спаринг някой път?

С най-голямо удоволствие!


Какво ще кажеш за новия режим Volta (уличен футбол с отбори от по трима, четирима или петима играчи), който ще бъде част от новата FIFA 20?

Интересно допълнение към новата версия е, напомня малко на старите FIFA Street. Ще видим когато излезе и тестваме Volta, но във всеки случай има потенциал да е нещо различно и забавно.


Научихме, че си фен на ЦСКА – ти самият тренирал ли си футбол и искаше ли да станеш професионален футболист?

Никога не съм тренирал, колкото и да съм искал. Когато бях вече на възраст, на която можех сам да се запиша да тренирам, вече беше твърде късно, за да се надявам да стигна някакви нечувани висини. Но joke's on my parents - от истинския професионален футбол минах на виртуалния професионален футбол, магията на технологиите и 21-и век 😃


Кажи ни честно, след загуби като тези от Косово не си ли пускаш една FIFA с България, за да спечелиш я европейско, я световно – ей така – за да удавиш мъката...

Честно... не! От една страна, на това ниво не се играе с класическите отбори (било то национални или клубни) и следователно такава мисъл не ми минава през главата, а от друга - удоволствието от игра на FIFA "безцелно" - т.е. за тренировки или турнири, при мен за съжаление вече почти не съществува.


В едно твое интервю за Victoria Podcast казваш, че на 22 вече си стар за твоя бранш. Докога мислиш да се състезаваш и с какво ти се занимава професионално след това?

Ако искаш да си сред най-добрите в света, а под това имам предвид топ 5, трябва да си грубо казано между 16 и 24 години. Поне това ни показва историята в последните няколко години в нашия esport. Подобно на професионалните футболисти, които след 30-годишна възраст трудно са на световно ниво (с много малко изключения), така е и в esport-a. За себе си смятам, че мога да съм на високо ниво малко по-дълго от средното, но времето ще покаже. Бих се занимавал с нещо, свързано с една от двете ми магистратури или пък бих могъл да се занимавам с нещо, свързано с FIFA и esport - коментари, анализи или пък да асистирам в създаването на бъдещите FIFA версии.


И накрая един бърз блиц...

FIFA или Pro Evolution Soccer?

FIFA


PlayStation или Xbox?

Xbox


Меси или Роналдо?

Меси


Виртуален или реален футбол?

Реален

271 views
bottom of page