top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

‘Ситуацията с коронавируса в Беларус започва да прилича все повече на футболен Чернобил...’

Беларуският футболен журналист Дмитри Хвиедарук за спорта като пропагандно оръжие и помагат ли водката и сауната срещу Covid-19

Коронавирус ли? Фенове на БАТЕ Борисов гледат мач на своя отбор

Дмитри, първенството на Беларус остана единственото действащо в Европа. Вярваш ли, че мачове ще продължат да се играят и занапред?

Първото нещо, което трябва да знаете за нашата лига, е, че тя е много зависима от държавата. Правителството отпуска пари, с които на практика се издържа целият спорт в Беларус, включително и първите три нива на футбола ни. Много голяма част от бюджетите на клубовете се формират чрез държавни субсидии. БАТЕ Борисов е едно от малкото изключения – най-вече заради успехите си в Лига Европа и Шампионската лига през последното десетилетие. В Динамо Брест пък има чуждестранни инвеститори. Тук е моментът да направя още едно уточнение. Нашата футболна федерация е тясно свързана с държавата. За да добиете представа колко тясно точно – новият шеф на федерацията е Владимир Базанов, ветеран от войната в Афганистан. Той е член на партията Белая Рус, която подкрепя президента Александър Лукашенко. Освен това в Беларус спортът никога не е просто спорт, винаги е играел важна идеологическа и политическа роля още от времето на Съветския съюз. И тук не става дума само за футбол, трябва да добавим хокей и биатлон. Що се отнася до ситуацията с коронавируса, официалната позиция на държавата е да отрича съществуването на подобен проблем, както и на потенциалната опасност, до която той може да доведе. Президентът Лукашенко иска всеки от нас да запази спокойствие, да пие по 50 грама водка, да ходи на сауна и да си върши работата, все едно нищо не се е случило. Той е убеден, че информацията за пандемия е просто истерия. Организирането на спортни събития е много важна точка от дневния ред на правителството. Така че да се върна на въпроса ти – смятам, че първенството в Беларус ще продължи – може би до момента, в който нещо наистина ужасно ще се случи...

Мачовете дори се играят с публика. Преди да бъдат допуснати до трибуните, на феновете трябва да им бъде измерена температурата, но много от тях дори не носят маски. Как се чувстват феновете? Мислиш ли, че с времето повечето от тях ще предпочетат да си останат вкъщи?

Сезонът току-що започна, но вече се забелязва, че средната посещаемост е паднала с 60 процента. Това е най-красноречивото доказателство, че все повече хора избягват публични събития. От друга страна обаче, има и много такива, които продължават да ходят на стадиона. Ултрасите са едни от тях. Тях като че ли изобщо не ги интересува опасността, че може да се заразят, ако стоят близо един до друг. Тази втора група хора ще продължи да ходи на мачове, защото й се повтаря, че тук, в Беларус, не може да се зарази с вируса.

Ти самият вече спомена за странните съвети на президента Лукашенко, който освен посещението на сауна и пиенето на водка (както и миенето на ръце с нея) препоръчва и работата с трактор на полето. Какво мислиш за неговата рецепта срещу вируса?

Супер въпрос! Много ясно – всички ние знаем, че най-доброто лекарство срещу СПИН, рак, радиация, Ебола или коронавирус е да караш трактор! Ужасно е, че хора, които представляват държавата, могат да говорят такива небивалици в условия на пандемия! Ситуацията започва да напомня за Чернобил през 1986 г. – майка ми все още ми припомня как тогава съветските власти първо са се опитали да скрият какво се е случило, след това са отричали до последно, че това се е случило, а най-накрая са казали на хората да пият алкохол, за да се предпазят от радиация...

Смяташ ли, че фактът, че първенството на Беларус продължава, е начинът, по който Лукашенко иска да каже на цяла Европа: “Ние тук не се страхуваме от някакъв си вирус, който предизвика такава паника на Запад”?

Да, точно така. Всеки път, когато Лукашенко започне да сравнява ситуацията в Беларус с тази в Западна Европа, казва, че коронавирусът не е нищо особено и хората няма от какво да се страхуват от него. Истината е, че той се страхува от икономически колапс заради пандемията. Това е и основната причина властите изобщо да не обмислят да слагат хората под карантина. От началото на март беларуската рубла се е обезценила с 10% и по всички личи, че курсът ще продължи да пада.

Признай си – следваш ли съвета на президента и започна ли да пиеш водка всеки ден?

Не, водката не е моето нещо. Предпочитам да се лекувам с бира! 😉

Десет страни вече са закупили правата за излъчване на беларуското първенство – сред тях са Русия, Индия и Израел. Като че ли този период може да се окаже златна мина за клубовете в Беларус...

Новината за тези тв сделки е направо невероятна! Никога не съм си представял, че може да се стигне дотам. Чувствам се като герой от сериала на Нетфликс Stranger Things. Това можеше да се окаже златна ера за нашите клубове, но... всички пари ще отидат във федерацията и споменатия вече полковник Базанов. Никой не знае как и дали тези средства ще бъдат реинвестирани после. Най-вероятно те ще бъдат използвани като част от Закона за подкрепа на спорта. Това значи, че няма да се върнат директно при клубовете. За съжаление отборите в Беларус не са готови да посрещнат внезапния интерес от чужбина подобаващо.

Можеш ли да ни разкажеш малко повече за лигата – колко е средната посещаемост, например? Или пък колко струва един билет за мач?

Големите отбори тук са БАТЕ Борисов, Динамо Брест и Динамо Минск. Брест имаха доста мачове пред пълни трибуни миналия сезон. Тогава тяхната средна посещаемост бе около 6,000 души. Тази на БАТЕ е 4,260, докато Динамо Минск има 2,760. Както вече споменах, доста по-малко хора ходят на стадиона този сезон. Най-посетеният мач досега е този в Брест между Динамо и Смолевичи, изгледан от над 3,600 души. В Минск обаче имаш мач, който се игра през 350 човека. Колкото до цената на билетите, тя варира между 1.5 и 5 долара.

В България сме запознати с възхода на БАТЕ Борисов, тъй като той започна от едни квалификации в Шампионската лига срещу Левски през лятото на 2008 г. БАТЕ ли е големият фаворит за титлата този сезон?

Спомням си много добре мачовете с Левски, за които говориш. Тогава никой не си представяше, че БАТЕ може да отстрани първо Левски, а след това и Андерлехт. Така започна всичко. 12 години по-късно много неща се промениха. Президентът на БАТЕ, Анатоли Капски, почина миналата година. Междувременно клубът смени емблемата си, ръководството, пренесе се на нов, много красив стадион, спечели 13 поредни титли в периода 2006 – 2018 г. Едва миналата година Динамо Брест успя да прекъсне тоталната хегемония на БАТЕ – най-вече благодарение на редица трансфери, осигурени от чуждестранни инвеститори. Този сезон БАТЕ започна много неубедително – за първи път в историята си тимът загуби първите си два мача за първенство. Клубът разполага с достатъчно пари, за да промени ситуацията, но ми се струва, че действащите шампиони от Динамо Брест са големите фаворити за титлата.

199 views

Comments


bottom of page