top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

Всички пътища водят към Рим

А когато си тръгнеш, разбираш, че не всички фенове на Лацио мразят Тоти и че във Ватикана има и друга религия

Когато в средата на 90-те Христо Стоичков отива на аудиенция при тогавашния папа Йоан Павел II, главата на Римокатолическата църква пита българската легенда: “Искате ли да благословя левия ви крак?”. Следва отговор на Стоичков, който е по-бърз и от пробивите му по крилата: “Няма нужда, началникът ви вече го направи!”.

Самият Йоан Павел II е вратар в различни отбори от ученическите си години, приживе е почетен фен на Шалке 04, а германският клуб има собствен параклис на стадиона си, където привържениците му се молят преди мач, рецитирайки молитвата “Шалке Наш”.

Настоящият папа – аржентинецът Франциск, пък е фен на родния си Сан Лоренсо, чийто екип е изложен в един футболен кът във Ватикана редом до фланелките с автографи на Диего Марадона и Пеле. С други думи футболът, който мнозина смятат за религия, е пуснал корени дори в сърцето на църквата.

И понеже всички пътища водят към Рим, особено подходящо е да тръгнеш по тях, когато на действащия европейски шампион Реал Мадрид също му предстои визита във Вечния град. А културно-футболният шок ни удря още от първите минути на италианска земя...

Докато шофира от летището към центъра, таксиметровият шофьор ни показва имението на модния дизайнер Валентино. Питаме го къде е къщата на Принца на Рим – Франческо Тоти, на което той отговаря: “О, тя е в друга част на града. Вижте, аз съм фен на Лацио, но Тоти е номер едно!”.

Мама миа! За омразата между Рома и Лацио се носят легенди, но излиза, че само за няколко минути в Рим сме успели да открием най-хрисимия фен на орлите. През следващите три дни ще се убедим с очите си, че точно в момента Вечния град принадлежи доста повече на Рома, отколкото на градския им съперник. В центъра има поне три-четири магазина на вълците, докато единственият артикул на Лацио, на който се натъкваме, е... календар за 2019 г. с лика на голмайстора Чиро Имобиле, продаван по римските будки за вестници.

Ред е и на следващата порция футболно недоумение. На една от главните улици току-що е изникнал феншоп на Ювентус! Но когато имаш Кристиано Роналдо, играча с над 200 милиона последователи в социалните мрежи, подобни маркетинг ходове изглеждат напълно логични. Неслучайно, в деня след трансфера на португалеца в Торино социалните профили на Реал Мадрид изгубиха над 1 млн. последователи, които вкупом отидоха при италианския шампион. Снимката от представянето му с раирания екип на Юве за известно време се превърна в най-харесвания пост в историята на Инстаграм (!) с 12 млн. лайкове. И като стана дума за преразпределение на виртуалната баница, от Ювентус са си измислили и хаштаг #ЮвевРим, с който да отпразнуват стъпването си на вражеска територия.

В Рим ухае на античност от всеки ъгъл, а усещането за ретро не подминава дори красивата игра. По пътя към Вила Боргезе се натъкваме на магазинчето Old Soccer, чийто собственик вдъхва нов живот на стари футболни екипи. Фен е на Рома и това е една от основните причини на стената в рамка да стои корицата от програмката на мача между вълците и българския ЦСКА от осминафиналите на турнира за Купата на европейските шампиони през 1983 г. Във Вечния град миналото, независимо дали говорим за история, култура или футбол, винаги е на мода.

115 views
bottom of page