top of page
Search
  • Writer's pictureMetodi Shumanov

Скандалът с дрона в Белград: 5 години по-късно

Албанският футболен журналист Ермал Кука за причините и последствията от онази скандална вечер през 2014 г.

Ермал, да се върнем към събитията от октомври 2014 г. – имаше ли в навечерието на евроквалификацията между Сърбия и Албания в Белград някакви признаци, че нещо опасно е на път да се случи. Колко голямо бе напрежението около мача?

Този мач се игра в доста сложна политическа обстановка и ако трябва да съм честен, никой в Албания не очакваше отборът ни да е посрещнат приятелски в Белград. От друга страна, едва ли някой е смятал, че ще се стигне до ситуация, при която местни фенове и стюарди да удрят нашите играчи. Знаехме, че нещо не е наред още в деня преди мача, когато специални полицейски части бяха затворили цели улици в Белград, за да може автобусът на Албания да се придвижи от летището до хотела. Условията, които посрещнаха отбора ни, не бяха нормални. Домакините се опитаха да нажежат обстановката изкуствено, като забраниха на членовете на албанската делегация – журналисти, спонсори и ВИП личности, които бяха единствените албанци на стадиона [от УЕФА не разрешават да има гостуваща агитка от страх от евентуални сблъсъци], да носят шалове и тениски на тима.


Какво си спомняш ти лично от инцидента с дрона?

Гледах мача по телевизията и всичко изглеждаше наред до момента, в който той бе прекъснат. Първоначално реших, че е заради скандиранията от трибуните, но в следващия миг видях дрона и флага. Помислих си, че това е работа на сърбите, но тогава видях, че се развява албански флаг... Не мислех, че ситуацията може да ескалира чак до такава степен. За няколко минути бях изпаднал в шок, както и всички около мен – опитвахме се да осъзнаем какво се случва. В този момент сръбските фенове нахлуха на терена и атакуваха нашите играчи, а впоследствие към тях се присъединиха и част от стюардите на стадиона. Тогава се активираха журналистическите ми инстинкти – очакваше ме най-натоварената професионална нощ в живота ми, толкова много вестникарски страници трябваше да бъдат написани.


Каква бе непосредствената реакция в Тирана – по телевизията, а и на улицата – по отношение на всичко, което се случи в Белград онази нощ?

Целият град не спа тогава. Чуваше се едно постоянно жужене – заведенията бяха пълни, всички бяха наострили уши за последните новини от Белград. Никой не си тръгваше до момента, в който не се получи официално потвърждение, че отборът ни се прибира успешно в Тирана.


Как прие новината, че Олси Рама, брат на албанския премиер Еди Рама, бе арестуван и обвинен за инцидента с дрона. Твърдеше се, че го е контролирал от ВИП ложата на стадиона, от която е гледал мача [впоследствие е освободен без обвинения].

Бях още в редакцията и пишех за събитията в Белград, когато въпросната информация се появи в сръбските медии. Още в първия момент реших, че става дума за страшна глупост. Сръбската преса се опитваше до отклони вниманието от липсата на охрана на самия мач. Беше нелепо да си помислиш, че братът на албанския министър-председател ще пилотира дрон от ВИП ложата си, а до него ще е легендата ни Игли Таре. И на всичкото отгоре това ще се случи на мач, на който има една шепа албанци и имената на всички тях са прилежно записани от местните власти. Честно, това беше една от най-големите тъпотии, които съм чувал някога. Не повярвах на нито дума още от секундата, в която чух тази информация.


Обратно в Тирана футболистите бяха посрещнати от хиляди фенове, сякаш се завръщаха от война, а не от мач. Изненада ли те обществената реакция?

Знаеш ли, че се получи нещо като състезание между феновете кой ще успее да стигне пръв до летището, за да приветства отбора. Образуваха се километрични задръствания, а всичко това се случваше в 3:00 през нощта! На полицията й трябваха три часа, за да се справи с тълпите от хора, които пък искаха да поздравят футболистите, защитили нашите национални символи. Защото двамата мъже, изобразени на флага на дрона, са албански патриоти, борили се за нашата независимост. Хората обаче си спомнят предимно картата на Велика Албания.


По-късно Исмаил Морина, албански гражданин, живеещ в Италия, пое отговорност за пилотирането на дрона. Самият Морина обясни, че е започнал да планира атаката си в момента, в който е видял сръбският ултрас Иван Богданов да гори флага на Албания по време на друг скандален мач – квалификацията между Италия и Сърбия в Дженоа през октомври 2010 г. Вярваш ли на думите на Морина?

Да, категорично. Може сами да проверите снимките, които излизат в Google, когато напишете ‘Albania fan Slovenia’. Едни от първите кадри са на Морина, който стои върху оградата на цял сектор. Той самият е фен на албанския национален отбор в продължение на много години. След случая в Белград се запознах с него по време на мач в Тирана, когато победихме Франция в контрола. Може да не ви се вярва, но този човек се разплака, когато вкарахме победния гол. Няколко седмици по-късно той се появи в национален ефир и призна, че е човекът, пуснал дрона над стадиона в Белград. Когато аз го срещнах, Морина вече беше знаменитост сред феновете – всички го поздравяваха и искаха да се снимат с него. С други думи – много от привържениците знаеха кой е пилотирал дрона още преди да стане обществено достояние. Две от най-големите фенски фракции са знаели за цялата операция още от самото й начало. Аз също успях да потвърдя неговата самоличност чрез хора, които са били в контакт с Морина през цялото време, докато е бил в Белград.


След събитията в сръбската столица Морина бе обявен за нещо като национален герой в Албания и Косово. Какво е общественото мнение за него днес, пет години по-късно?

Хората все още го смятат за национален герой. Трябва да му се признае, че начинът, по който изпълни ‘трика’ си, беше уникален, макар и това да доведе до масов бой и дипломатически скандал. Днес Морина страни доста повече от прожекторите, а и това е нормално, след като над главата му тегне нещо като смъртна присъда. Но хората тук, в Албания, продължават да го уважават.


Смяташ ли, че на първо място вината за всичко, което стана в Белград, е на УЕФА – заради факта, че въобще позволи Сърбия и Албания да са в една група?

Мисля, че двата отбора трябваше да бъдат разминати, тъй като независимостта на Косово все още е твърде прясна тема, а политическата обстановка продължава да бъде напрегната. На всички ни беше ясно, че този мач ще доведе до проблеми – по един или друг начин. Дори и без дрона, представете си какво щеше да се случи, ако отборът на Албания беше вкарал първи... В УЕФА трябваше да премислят доста по-добре ситуацията, също и мига, в който бяха на път да позволят мачът да се доиграе ‘за доброто на футбола’.


Съвсем наскоро осем чешки фенове бяха арестувани преди мача на техния отбор с Косово заради планове да пуснат дрон над стадиона в Прищина с банер, гласящ: ‘Косово е Сърбия’. Не мислиш ли, че историята с Морина може да послужи като опасно вдъхновение на фенове от различни краища на Европа и да доведе до още подобни проблеми?

Целта на Морина не е била да нарани някого. Всичко зависи от гледната точка и как една ситуация се тълкува. Не знам дали сте наясно, но няколко седмици преди събитията в Белград дрон прелита на ‘Анфилд’ по време на мача между Ливърпул и Лудогорец от Шампионската лига и кадрите, уловени от камерата му, са гледани стотици хиляди пъти в YouTube. Никой не е бил ужасен тогава и не се е оплакал. Броени дни по-късно случаят в Белград бе заклеймен като терористичен акт. Аз лично смятам, че Морина, а и чешките фенове са искали да подразнят съперника, като добавят щипка национализъм. Останалото е въпрос на интерпретация. На този свят има болни мозъци, които използват наглед безобиден симулатор като Microsoft Flight, за да извършат едни от най-ужасяващите терористични атаки в историята. Ето защо всичко опира до намеренията – дали те са добри или лоши. Морина не е първият, пилотирал дрон над стадион, макар че много хора твърдят обратното.

94 views
bottom of page